maanantai 18. kesäkuuta 2012

Häät ebaysta

Olen tätä blogia pitäessäni saanut muutamia kyselyitä ebayssa shoppailusta, eikä se ole ihme, sillä onhan tuolta tullut tilattua yhtä sun toista. Mieheni sitten ehdottikin, että miksi en tekisi pientä ohjeistusta aiheeseen liittyen, kun moni varmasti miettii onko sieltä ostaminen turvallista ja muuta vastaavaa. Aivan, tässä se siis tulee. Toivottavasti joillekin on apua esimerkiksi hääsuunnittelussa.

Mitäs olen itse sieltä häitä varten tilannut? Tähän mennessä hääpuvun, servetit, tiarat, tekokynnet, morsiusneitojen mekot, pöytäliinat, hääkakun koristeet, koristeita, sekä ilmapalloja. Saatoin unohtaakin jotain, mutta tässä nyt ne mitä tuli mieleen. 

Miksi shoppailen ebayssa? No, valinnanvaraa on luonnollisesti enemmän. Lisäksi hinnat ovat edullisia, se nyt vain on ikävä fakta, että Suomessa kaikissa hinnoissa on reilusti ilmaa. Ihan jo koristeista lähtien, hääpuvuista puhumattakaan. 


Alkuun pääset luomalla itsellesi tunnuksen ebayhin. sekä paypal tilin. Sen tarvitset ostosten maksamiseen. Miten tämä tapahtuu, sitä en nyt tässä ala selittämään, koska googlettamallakin löytyy suomenkieliset ohjeet tuon tilin luomiseen. Paypaliin voit liittää joko pankkitilisi tai luottokorttisi, minun mielestäni luottokortti on yksinkertaisempi, kun silloin ei tarvitse siirrellä rahaa sinne tilille, vaan ostokset maksetaan visa-laskun yhteydessä. Paljon kuulee kommenttia siitäkin ettei luottokorttia ikinä uskaltaisi liittää paypal tiliin, mutta miksi ei? Itse en ole keksinyt vielä yhtään hyvää syytä. En ymmärrä miksei se olisi turvallista, koska yhdellekään myyjälle et tule luottokorttitietojasi antamaan, he saavat tietää sinusta ainoastaan käyttämäsi nimimerkin. Kaikki maksuliikenne tapahtuu paypalin kautta. Ainakaan kenelläkään lähipiiristäni ei ole ollut mitään ongelmia. 

Erilaisia osastoja ja myyjiähän täällä on laidasta laitaan, olen huomannut että melkein kaikkea löytyy. Itselläni tulee etenkin vaateostokset hoidettua nykyään ebayn kautta, juuri edullisen hinnan takia, sieltä saa myös luonnollisesti kaikkia erikoisuuksia, joita Suomessa ei tule vastaan. Suurinosa vaatteista on myös ollut oikein laadukkaita, etenkin hääpuku ja juhlapuvut. Niitä siis kannustan tilaamaan, sillä kiinalainen käsityö on osoittautunut ainakin omien tuotteiden kohdalla aivan uskomattoman hyväksi. Myös kankaat ovat olleet laadukkaita, ei ihan heti Suomesta ole löytynyt noin paksua ja kestävän tuntuista satiinia. 

Pukuja löytyy laidasta laitaan kuten myyjiäkin, kun löytää mieleisensä mallin, kannattaa luonnollisesti tarkistaa hinta. Puntina tai dollareina ilmoitetut hinnat voi kääntää euroiksi netistä löytyvän valuuttamuuntimen avulla. Yleensä puvut saa mittatilauksena, silloin kohteessa on ilmoitettu mitkä mitat myyjä tarvitsee. Kannattaa pyytää mittojenotto apua sellaiselta henkilöltä, joka tietää niksit mistä kohtaa mitat otetaan, muuten heittävät helposti muutamia senttejä. Suurella osalla myyjistä on myös värikartta, josta saa valita puvulle mieleisensä värin. Sieltä sitten löytyykin kaikki sateenkaaren värit, tosin perinteisestä valkoisestakin on useita eri sävyjä.


Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, ompelu kestää 2-3 kuukautta. Postikulut on ilmoitettu kohteessa, eli ainoa yllätys joka aiheuttaa lisähintaa voi sitten olla kuljetusfirman maksut, tai jos puku jää tulliin, tullimaksut. Siltikin puku tulee halvemmaksi, kuin Suomesta ostettu. Itselleni tuli lisäkustannuksia kuljetusfirmasta 60 euroa. 

Sittenpä ainoa asia mikä kannattaa tarkistaa, onkin  myyjän palautteet, sen olisi hyvä olla ainakin 95% positiivista. Kannattaa myös vähän lukea ihmisten laittamia kommentteja myyjästä. 

Ostaminen on melkoisen turvallista, sillä ebay auttaa ongelmatilanteissa. Suurin osa myyjistä on 100% luotettavia ja tuotteet tulevat ongelmitta perille. Muutama on itselläni tässä puolentoista vuoden aikana kadonnut postissa, mutta myyjä on aina laittanut uuden tilalle. Pari kertaa on käynyt niin, että myyjä on huijannut korkeasta palautteen prosenttimäärästä huolimatta ja kadonnut sen jälkeen ebaysta. Ottamalla ebayhin yhteyttä, olen kuitenkin saanut rahat takaisin joka kerta.

Eli ei kun vain shoppaamaan! Se on helppoa, vaatii vain muutaman klikkauksen ja maksamiseenkin on selkeät ohjeet. 

2 kk!!!

Ei kommentteja: